Bookmark and Share Obnova hiše, adaptacija hiše
Obnova hiše


J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI

info@vzdrzevanje-intervencije.com
tel:01 756 98 37


GSM: 041 660 477 

Obnova hiše

TEL št: 01/756-98-37  GSM 041/660-477

Obnova hiše je  predelava, prilagoditev hiše v skladu s sodobnimi potrebami in zahtevami. Hiša po adaptaciji ni nova, ampak je prenovljena. Pri obnovi hiše je potrebno dela, ki jih je glede na pričakovani način in življensko dobo objekta kasneje težko ali dražje dopolnjevati ali popravljati,  izvesti ustrezno temeljito. Poseben izziv je obnova stare kamnite hiše. S pridihom domačnosti in ohranitvijo arhitekturnih elementov postane prijeten dom. 

Primeri:

Statična ojačitev nosilnih elemntov hiše, če se vanje posega ali če ni ustrezno grajen objekt. 

Ojačitev povešene plošče

                       Ojačitev povešene plošče izvedba sider           nadomestni_nosilec_v_nosilni_steni.jpg

Sidranje ostrešja v nosilne masivne dele hiše PREBERI VEČ.

Pri izdelavi fasade je potrebno  izdelati ustrezno debelo izolacijo - razlika v strošku zaradi  debelejše  izolacije  pri enakem sistemu vgradnje (lepljenje) do 16cm je bistveno manjša, kot je učinek debeljše izolacije na kvaliteto bivanja.

Hidroizolacijo ali hidro bariero je potrebno izdelati v najboljši možni meri, predvsem pod vsemi morebitnimi novimi tlaki ali stenami na neizoliranem tlaku.

Obnoviti je potrebno tudi vse instalacije.

Pomembna je izbira ustreznega načina ogrevanja (radiatorsko, talno/stensko, toplozračno, nizkotemperaturno, visokotemperaturno) pred pričetkom del, ki onemogočajo želeno izvedbo. 

 • Svetovanje, ogled in priprava ponudbe, načrtovanje poteka: Obnova hiše predstavlja  strošek, ki je  poleg drugih razlog,  zaradi katerega si je potrebno vzeti dovolj časa za temeljito pripravo. 

 • Izbira materialov pri obnovi hiše: Potrebno je izbrati materiale in rešitve, ki so za posamezno hišo cenovno in kvalitetno primerni. 

 

 • Predelava, sanacija, prestavitev in menjava inštalacij: Materiali se starajo, inštalacije so tiste, ki hišo razlikujejo od kozolca, lope, skladišča in dajejo hiši lastnost uporabnosti. Če torej izgled hiše (razpored prostorov, barve, keramika...) ni več ustrezen in ga je potrebno prenoviti, je toliko bolj nujno prenoviti inštalacije. Strošek ustrezne prenove inštalacij je bistveno nižji v času adaptacije hiše, kot če bi se kasneje izkazalo, da so npr. vodovodne ali kanalizacijske cevi dotrajane.

 

 • Zidarska in slikopleskarska obdelava: V čimvečji meri odstraniti slabo oprijete sloje ometa, kita ali beleža, ker na ta način zmanjšamo možnost kasnejših poškodb na stenah. Potrebno je upoštevati, da se stari uležani sloji na steni manj krčijo kot  novi neuležani in zato pri kombinacijah prihaja do majhnih razpok.

 

 • Talne in stenske obloge: Dajejo končni izgled prostoru. Na odločitev o izbiri naj poleg všečnosti vplivajo tudi tehnične karakteristike, ki poleg uporabnosti določajo življensko dobo materiala . Izbira talne obloge je sicer odvisna od:
  • namembnosti posameznih prostorov hiše ,
  • pričakovane kvalitete bivanja v hiši,
  • pričakovane življenske dobe hiše in  obloge.

 

 • Obnova hiše ali nadomestna gradnja: Odvisno od stanja objekta, lokacije in želenih učinkov. Vsak objekt je zgodba zase in ga je potrebno kot takega trezno obravnavati. V splošnem velja:
  • Če se stroški adaptacije bližajo strošku novogradnje, objekt niste navezani ter imate denar na kupu, potem je odločitev novogradnja.
  • Če nameravate postopno prenavljati, ste navezani na hišo, je hiša registrirana kulturna dediščina,  imate omejena finančna sredstva in je skelet hiše v dobrem stanju, je odločitev adaptacija hiše.
Torek, 18.junij, 2024