Bookmark and Share Toplotna izolacija hiše,
toplotna izolacija


J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI

info@vzdrzevanje-intervencije.com
tel:01 756 98 37


GSM: 041 660 477 

Toplotna izolacija

  TEL št: 01/756-98-37    GSM 041/660-477

 

 

Toplotna izolacija objekta mora biti takšna, kot obleka pri človeku.  Ko je hladno si poleg bunde natakne tudi rokavice, obuje tople čevlje, nadene kapo.

Ustezno  je potrebno izolirati vse prevodne elemente, ki so izpostavljeni zunanji temepraturi. Ti deli so: balkon, špalete, kolenčni zidovi, stebri nad zgornjo ploščo, vrh predelnih sten, cokl in temelj v zemljo... 

toplotna_izolacija_fasade_ob_oknu,_ni_toplotni_most.jpg        prostor_za_izolacijo_stene,_da_ne_nastane_toplotni_most.jpg

Sliki prikazujeta dve mesti, kjer je toplotna izolacija potrebna: okna postavljena na zunanji del zidu, nad steno pod kritino.

Neustrezna toplotna izolacija

Na predelih, kjer toplotna izolacija ni ustrezna, so stene hladnejše, kot na delih, kjer je izolacija ustrezna. Na hladnejših delih se notranji zrak ohladi, pri čemer relativna zračna vlažnost lokalno naraste in pride do kondenzacije. Posledica je vlažna stena. Na vlažni steni s konstantno temperaturo in mirujočim zrakom so idealni pogoji za razvoj gliv in plesni. Nevidne posledice manjkajoče izolacije so pozimi toplotne izgube, poleti pa pregrevanje prostora - toplotni most.

Takšna mesta je potrebno sanirati in ustrezno izolirati.

Kako lahko sami preverite, kakšna je toplotna izolacija na  vaši hiši?

  • Če plesni pri oknih preverite, če so špalete izolirane - potrkate po zunanji špaleti.
  • Preverite debelino vašega balkona - če je klasičen AB, mora biti z izolacijo debel vsaj 35cm.
  • Če plesni v kotih pod stropom mansarde oz. zgornje etaže - preverite zgoraj na podstrehi, če so poleg stropa izolirani vsi štrleči deli.
  • Če se mansarda oz. zadnja etaža poleti zelo hitro pregreje, pozimi pa hitro shladi preverite debelino izolacije na stropu. 

Kaj lahko  storite?

  • Generalno: Držati se je potrebno pravila - vse štrleče dele je potrebno enakomerno toplotno izolirati. Na vseh mestih, kjer izolacija manjka ali je ni, jo je potrebno namestiti.

Ali je nujno kaj storiti? 

  • Uporaba objekta je možna tudi brez ustrezne izolacije.
  • Smiselno je iz stališča stroškov in varovanja okolja.
  • V primeru pojava plesni in visoke vlage je priporočljivo čimprej ukrepati, saj so nekatere vrste mikroorganizmov zdravju škodljive, spore pa se običajno raznašajo po zraku.

Koga najeti za sanacijo ali izvedbo toplotne izolacije?

  • Merilo naj bo strokovnost, šele nato cena.
  • Pri varčevanju z materialom v tem segmentu se izredo malo privarčuje, sanacije pa so nemogoče oziroma nemogoče drage (strošek adaptacije preberi več).

 

 

Torek, 18.junij, 2024